Het FWRO

Weinig gebieden binnen de geneeskunde hebben de laatste jaren een soortgelijke ontwikkeling doorgemaakt als de reumatologie: op het gebied van kennis over de ziekte, de diagnose, de behandeling en zorg in brede zin. Deze evolutie gebeurt wereldwijd en is het resultaat van alle individuele bijdragen van duizenden onderzoekers en zorgverleners over de hele wereld.

Ook in België wordt er enorme vooruitgang gemaakt, met name dankzij het Fonds voor Wetenschappelijk Reumaonderzoek, dat in 1999 werd opgericht binnen de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie (KBVR).

Het Fonds vervult verschillende taken:

  • Het stimuleren van onderzoek, vooral op gebieden die door conventioneel biomedisch onderzoek over het hoofd zijn gezien. Elk jaar ondersteunen we klinische of fundamentele onderzoeksprojecten voor een bedrag tot 150.000 euro. Meer dan 140 reumatologen of paramedici hebben tot nu toe steun gekregen om hun werk te financieren!

  • Financiering van sociale projecten die gebaseerd zijn op samenwerking tussen medische en niet-medische partners, zoals patiëntenverenigingen. Dit draagt in het bijzonder bij aan het verbeteren van het behoud van en/of de terugkeer naar het werk van patiënten, zelfs met functionele beperkingen als gevolg van de ziekte.

  • Bevorderen van de bewustwording van het publiek en de overheid over de impact van reumatische ziekten en behoeften op het terrein.

Vooruitgang is alleen mogelijk als de financiële middelen beschikbaar zijn.

Het is hier dat u een verschil kunt maken: met een legaat of gift aan het Fonds voor Wetenschappelijk Reumaonderzoek legt u de basis voor nieuwe behandelingen en geneesmiddelen!

Sinds 2009 is het Fonds actief binnen de Koning Boudewijnstichting.

 Deze structuur stelt ons in staat om in een professionele organisatie met een grotere zichtbaarheid te werken. Het geeft ons ook de mogelijkheid om een belastingvermindering van 45% te bieden voor donaties vanaf 40 euro!

 

De handen zijn het themabeeld van ons Fonds.

Ze zijn een sterk symbool in de reumatologie: de pijnlijke hand, de genezende hand, de onderzoekende hand, de vragende hand, de gevende hand, de hand van het kind, de hand van de oudere. En in wezen ook de open hand en de hand die stimuleert. Zo wil het Fonds voor Wetenschappelijk Reumaonderzoek in de wereld van de reumatologie verschijnen. We zijn er om mensen samen te brengen en ideeën een kans te geven.

Daarom kiezen we er voor om met het handenlogo van "Hand in Hand, Samen tegen Reuma" naar het publiek te communiceren. Door de organisatie van liefdadigheidsacties, en met de steun van Belgische beroemdheden, draagt 'Hand in Hand' bij tot de fondsenwerving van het Fonds voor Wetenschappelijk Reumaonderzoek, met als doel de levenskwaliteit van de vele patiënten met reumatische aandoeningen te verbeteren.