De werkgroepen

Verschillende werkgroepen werken samen aan nationale initiatieven om kennis en ervaring op verschillende gebieden te verbeteren. Ze worden levendig gehouden door gepassioneerde reumatologen die zich op vrijwillige basis inzetten om het onderzoek te bevorderen.

 

Sinds de zomer van 2020 is het Patient Partners Program (PPP) een werkgroep van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie (KBVR).
Het is noodzakelijk om het communicatie- en zorgbeleid op het gebied van zeldzame, reumatische aandoeningen in België te verbeteren. Daarom heeft de werkgroep "zeldzame ziekten" het initiatief genomen om te ijveren voor de erkenning van referentiecentra.
Een vroege diagnose is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de gegeven behandeling zo effectief mogelijk is en om een goede levenskwaliteit op lange termijn voor patiënten met reumatische aandoeningen, zoals reumatische artritis, te behouden.
Tardis registreert de klinische gegevens van patiënten met reumatoïde artritis die behandeld worden met biologische geneesmiddelen.
De ontwikkeling van biologische geneesmiddelen heeft de behandelingsmogelijkheden voor patiënten met reumatische aandoeningen aanzienlijk uitgebreid en verbeterd. Na het vervallen van de patenten van een aantal van deze middelen zijn er goedkopere versies op de markt: biosimilaire geneesmiddelen (biosimilars).
Het doel van de immuno-oncologische werkgroep is om reumatologen en oncologen samen te brengen om de bijwerkingen van immunotherapeutische geneesmiddelen adequaat te behandelen.
De werkgroep die belast is met professionele aangelegenheden houdt zich voornamelijk bezig met vraagstukken die verband houden met de praktische modaliteiten van het beroep van reumatoloog, zoals de nomenclatuur met betrekking tot de reumatologie of de statutaire aspecten van het beroep.
Ons mentorprogramma is een unieke kans voor onze jonge leden om zich te koppelen aan een ervaren mentor. Op die manier geven we hen de kans om uit eerste hand ervaring op te doen en om kennis te maken met de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie.
De KBVR beschikt over een verzameling van boeken, uitgegeven door Belgische auteurs, met reumatologie of reumatische aandoeningen als onderwerp.