Samen tegen Kinderreuma

WAT IS KINDERREUMA?


De term kinderreuma omvat een breed spectrum van inflammatoire reumatische en auto-immuunziekten die zich in de kindertijd ontwikkelen. Juveniele idiopathische artritis of JIA is een reumatische aandoening en een van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen. JIA wordt gekenmerkt door chronische artritis, die niet alleen de gewrichten, maar ook de interne organen en ogen kan aantasten. De ziekte wordt veroorzaakt door een verstoord immuunsysteem dat de eigen cellen en stoffen als vreemd aan het lichaam beschouwt. Het lichaam vormt dan antilichamen tegen zijn eigen weefsels, wat een ontstekingsreactie veroorzaakt.

De ziekte begint meestal voor de leeftijd van 5 jaar en treft ongeveer 1 op de 1000 kinderen onder de 16 jaar. Ongeveer 2.000 tot 3.000 kinderen in België hebben JIA. Jaarlijks worden er ongeveer 200 kinderen mee geboren.
 
Bij een aantal kinderen vervaagt de ziekte na enkele jaren en komt artritis niet meer voor; bij andere kinderen blijft de ziekte vele jaren aanhouden en verdwijnt ze niet volledig bij de overgang naar volwassenheid. De behandeling van reuma bij kinderen is over het algemeen bijna hetzelfde als bij volwassenen, maar de problemen die zich in het dagelijks leven voordoen zijn vaak anders. Kinderen die lijden aan reuma moeten een zo normaal en vol mogelijk leven kunnen leiden!

Hoewel alle reumatische aandoeningen de nodige aandacht verdienen, is dit toch eentje die ons nauw aan het hart ligt!

De ziekte dwingt de kinderen en jongeren om hun dagelijkse leven aan te passen. Het is niet gemakkelijk voor hen: ze moeten voortdurend een evenwicht vinden tussen bewegen en voldoende rusten. Bovendien is de pijn niet zichtbaar voor anderen, waardoor ze zich vaak verkeerd begrepen voelen. Ondanks alles zijn deze jonge mensen moedige strijders en verdienen ze alle hulp om hen te helpen met een goede start in het volwassen leven.

De overgang van jeugdreuma naar volwassen reuma, op het cruciale moment van de adolescentie, is een delicaat moment dat zorgvuldig moet worden voorbereid. Het 'Transitie'-project helpt hen om sterker en zelfstandiger te worden met behulp van een team van reumatologen, reumaverpleegkundigen, fysiotherapeuten, seksuologen en psychologen.

Dit transitieproject is echter erg duur. Daarom rekenen we op uw steun.

U kunt ons helpen door bijvoorbeeld een wedstrijd te organiseren in uw school, een ideale gelegenheid om een groot aantal kinderen en jongeren bewust te maken van het probleem van kinder- en jeugdreuma.

kinderreuma