Marc Sluszny

Marc Sluszny, een man zonder vrees en steeds opzoek naar een nieuwe uitdaging om zijn grenzen te verleggen. Hij doet dit door middel van extreme sporten, die veel focus, zelfdiscipline, vertrouwen en moed vragen. Als Ambassadeur van “Hand in Hand, Samen tegen Reuma” heeft Marc de zware taak op zich genomen om de acties in goede banen te leiden en om de lat zeer hoog te leggen. www.marcsluszny.com

 

 

 

Toen Sir George Mallory als eerste Brit de hoogste berg van de wereld, ging beklimmen in 1924, vroeg een reporter hem: "Why do you want to climb Mount Everest?". Zijn antwoord was zeer kort en bondig: "Because it’s there."

Dit lijkt een uiterst eenvoudige response, maar ik heb er jaren over gedaan om te begrijpen wat hij hiermee bedoelde. Elk individu koestert een bepaalde energie in zich dat hem toelaat om zijn of haar dromen te verwezenlijken mits genoeg moed, doorzettingsvermogen en focus. Maar elk kind zoekt het gemakkelijkste en minst zware pad. En elke volwassene heeft angsten.
Waarom afzien? Waarom moet een mens pijn verduren? Is het niet eenvoudiger om gewoon te doen wat je altijd hebt gedaan? Eigenlijk dicteert de maatschappij dat we best in onze comfort zone kunnen blijven.

“Omdat het er is”...  Mallory bedoelde hiermee dat hij zich had voorbereid en de mogelijkheden had gecreëerd om deze hachelijke onderneming tot een succesvol einde te brengen.
Het ging niet om geld, roem of glorie. Het ging om evolutie, een pad betreden, een persoonlijke groei!

Als mens hoef je geen natuurlijk talent te hebben om je dromen te verwezenlijken...Wat ik hiermee wil zeggen, is als je echt iets wil bereiken, moet je je genoeg inzetten en in je dromen te geloven. Leer jezelf kennen, ontplooi jezelf en haal het beste uit jouw capaciteiten. Geef tweehonderd percent en ga op zoek naar inspiratie, probeer gemotiveerd te raken en wie weet tot wat je in staat bent. Misschien zit er een Mallory in jou!

Maar waarom is het dan zo moeilijk?!

Omdat angst het grootste struikelblok is op het pad naar de verwezenlijking van onze dromen. Alles wat ons ervan weerhoudt om onze doelen of objectieven te bereiken, is gebaseerd op angst. We kampen allemaal met angsten, het hoort bij het dagelijkse leven. Ze bepalen mede wie we zijn, waar we naartoe gaan en hetgeen wij doen. Het is pas wanneer we onze vrees in de juiste context weten te plaatsen en de psychologische achtergrond van dit euvel kunnen doorgronden dat we dit ‘probleem’ kunnen bestrijden. De meeste mensen hebben de neiging angstige situaties te vermijden, om zich zo te distantiëren van alle onzekerheden.

Als je bekwaam bent om je geest vrij te maken van angsten en je negatieve gedachten te bannen, dan kan je een zen-toestand bereiken, waarin je geest één is met je lichaam. Dan zullen zij harmonieus functioneren om je doel te bereiken. Ben je eenmaal in staat om je van de remmende factoren van vrees te bevrijden dan kan je alles aan. Door de meest intense angsten te overwinnen, zal de nieuw gevonden vrijheid je toelachen en krijg je de kans om het leven ten volle te benutten!

Het is niet hoe goed je bent, maar hoe goed je wil zijn.