Lees hier enkele artikels uit de pers

Het Belang van Limburg=

http://www.hbvl.be/nieuws/wetenschap/aid1557119/een-op-de-vijf-belgen-heeft-reumatische-klachten.aspx

De Morgen =

http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1825262/2014/03/21/Een-op-vijf-Belgen-heeft-last-van-reuma.dhtml

De redactie =

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.1916534

Gazet van Antwerpen =

http://www.gva.be/regio-mechelen/heist-op-den-berg/ik-heb-soms-helse-pijnen.aspx

 

Gazet van Antwerpen,

Wo. 19 Mar. 2014, Pagina 20

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) ontvangt op vrijdag 21 maart om 15u de organisatoren van Hand in Hand, Samen tegen Reuma in het stadhuis. Op de Grote Markt start dan ook de campagne.

Bekende Vlamingen als Kobe Ilsen, Vital Borkelmans, Axel Daeseleire, Gella Vandecaveye, Marieke Vervoort en Lieven Debrauwer rijden tot 30 maart door de tien provincies om een miljoen chocolaatjes uit te delen. Avonturier en sportman Marc Sluszny neemt het ambassadeursschap op zich.

Chocolaatjes tegen reuma

 

Krant van West-Vlaanderen,

Vr. 21 Mar. 2014, Pagina 25

BRUGGE/MOERKERKE - Het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek is op zondag 23 maart tussen 10 en 12 uur present op 't Zand. Dat de sensibilisatiecampagne nodig is, getuigt Monique Verlinde.

Dit jaar bestaat het FWRO, Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek, vijftien jaar. Dit gaat gepaard met de sensibilisatiecampagne 'Hand in Hand: Samen tegen Reuma'. Daarbij wil het FWRO een wereldrecord van 1.000.000 chocolaatjes verdelen in de tien Belgische provincies met Mega-Choco-Trucks. O.a.. Natalia, Kamagurka, Gella Vandecaveye, Marieke Vervoort, Marc Herremans en Vital Borkelmans steunen het project.

Op zondag 23 maart tussen 10 en 12 uur houdt een Mega-Choco-Truck halt op 't Zand. Er worden chocolaatjes uitgedeeld aan de bevolking. Omstreeks 11 uur zullen cineast Jan Verheyen en een reumatoloog een toespraak houden.

Monique Verlinde (66) uit Moerkerke was 30 jaar kapster. Het kapsalon in de Knokkestraat in Knokke-Heist was voor haar al die jaren een 'tweede thuis'. Toen Monique begin 2000 opstoten van reumatoïde artritis kreeg, moest ze de zaak overlaten.

"Het is nu bijna elf jaar geleden dat ik voor het eerst besefte dat er iets fout ging. Ik kreeg zware opstoten, vooral 's nachts, dat ging gepaard met heftige pijnen. 's Morgens kon ik mijn handen niet gebruiken, die stonden stijf en gekromd. Ik kon zelfs geen blaadje vastnemen", getuigt Monique.

"Eén keer gaat dat nog, maar ik besefte al vlug dat dit niet kon blijven duren. Uiteindelijk ben ik gestopt. Ik mis het gebabbel, het sociaal contact.Nu zit ik veel thuis, dikwijls alleen, want mijn man Willy Oosterlinck is gepensioneerd maar heeft in bijberoep een eigen zaak als schilder-behanger. "Onze dochter en zoon gaan er goed mee om, ze zijn beiden erg betrokken. M'n dochter verzamelt regelmatig informatie die ze dan doorgeeft."

Na bloedanalyse en botscan stelden de dokters vast dat er in het lichaam van Monique enorm veel ontstekingen waren. Dokter Filip De Keyser zette haar op weg naar de juiste medicatie. Nu heeft ze nog slechts om de zes weken à drie maand opstoten.

"Het is vreemd, want in de familie is er geen reuma, is er een bepaalde trigger geweest? De eerste jaren waren wel heel zwaar. De eerste medicamenten hielpen niet echt. Ik heb zwaar afgezien", zucht Monique.

"De opstoten veroorzaken vergroeiing. Bij mij is dat vooral aan mijn handen. Ik heb jarenlang mijn handen weggestoken, nu doe ik dat veel minder. Ik heb ook last van zachte reumaknobbels, verdikkingen aan mijn onderarm en vinger", toont ze de opgezwollen bultige plekken. "Ik hoop dat ze dit kunnen wegsnijden."

Monique is de kracht in haar armen en handen kwijt, ook haar voeten vertonen al lichte vergroeiingen. "Maar ik klaag niet, ik kan nog lang zo leven. Om het iets makkelijker te maken zoek ik hulpmiddelen. Zo kan ik de vensters wassen met behulp van een speciale trekker en gebruik ik een speciale zelfwringende mopper om te dweilen."

"Maar ik heb wel moeten aanvaarden dat ik veel minder kan. Als ik een dag te veel heb gedaan moet ik dat 's anderendaags bekopen met veel pijn en zware vermoeidheid." (AV)

 

Het Laatste Nieuws,

Ma. 24 Mar. 2014, Pagina 14

Het Fonds voor Wetenschappelijk ReumaOnderzoek FWRO deelde zondagmiddag chocolade uit aan passanten op het Wapenplein. Een zestal vrijwilligers en een stand moesten de voorbijgangers inlichten over reuma, aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Ook grote vrachtwagens op het Wapenplein deed dienst als eye-catcher. Eerder werd actie gevoerd op het Zand in Brugge. De actie van het FWRO kadert in haar 15-jarig bestaan. Verschillende bekende gezichten, zoals Kamagurka, Jan Verheyen en Marc Herremans, steunen het project. (TVA)

Hand in hand tegen reuma

 

Het Nieuwsblad,

Ma. 24 Mar. 2014, Pagina 20

Het Fonds voor Wetenschappelijk ReumaOnderzoek bestaat vijftien jaar en viert dat met een sensibiliseringscampagne. In de tien Belgische provincies werden aan de Mega-Choco Trucks één miljoen chocolaatjes verdeeld om aandacht te vragen voor reuma. In onze provincie waren er verdeelacties op het Zand in Brugge en op het Wapenplein in Oostende. (rso)mvn

STEFAAN REUSE ■

 

Het Nieuwsblad,

Vr. 28 Mar. 2014, Pagina 22

De gemeente Ingelmunster ging gisteren in op de uitdaging van de Duodag: personen met een arbeidsbeperking werden een dag lang aan het werk gezet samen met een van de werknemers.

Op de Duodag maken bedrijven kennis met de vaardigheden, inzet en mogelijkheden van mensen met een arbeidsbeperking. Omgekeerd kunnen de werkzoekenden weer eens proeven van een echte werksituatie. 'Het is echt wel mooi meegenomen weer eens aan de slag te kunnen', zegt Melinda Ostyn. Ze kon een dag lang werken in het gemeentehuis van Ingelmunster, op onder meer de dienst stedenbouw. 'Ik krijg administratieve taken toebedeeld', legt ze uit.

Talloze sollicitaties

Melinda is al anderhalf jaar op zoek naar een job nadat ze met een erge vorm van reuma en ontstekingen te kampen heeft gekregen. 'Talloze sollicitaties werkte ik af, maar telkens als de werkgever hoort over een arbeidsbeperking, dan haakt die af. Nochtans hoeven werkgevers niet te schrikken. Op een dag als deze kunnen we eens tonen wat we in onze mars hebben.' Rina De Coker was heel tevreden met haar collega voor een dag. 'Ook mensen zonder een arbeidsbeperking kunnen niet alles. Iedereen moet al eens de hulp inroepen van iemand anders...'

OCMW-voorzitter Katrien Vandecasteele enschepen Martine Verhamme (De Brug/N-VA/OpenVLD) gingen graag in op de vraag om mee te doen aan de Duodag. 'Als bestuur streven we er naar zo veel mogelijk mensen actief aan de maatschappijte laten deelnemen. Als openbare dienst

is het dan ook een must dat we hiertoe ons steentje bijdragen', aldus Katrien Vandecasteele. Naast het gemeentehuis ontving ook het Sociaal Huis een Duowerknemer. (fmr)

FRANK MEURISSE ■

 

Het Laatste Nieuws,

Do. 27 Mar. 2014, Pagina 18

Marie revalideert met dolfijnen

Negen kinderen volgen momenteel een bijzondere revalidatie in het Boudewijn Seapark. Ze vechten allemaal terug na een zwaar ongeval of slopende ziekte door te oefenen met de dolfijnen. In het Boudewijn Seapark bereiden ze een show voor familie, vrienden en klasgenootjes voor. De 12-jarige Marie Vervaet uit Erpe-Mere is een van hen. "Voor ik naar hier kwam, had ik nog nooit dolfijnen in het 'echt' gezien.", zegt ze. "Ik heb reuma en de ziekte van Crohn. Daardoor moet ik veel revalideren in het centrum, maar hier is het leuker. Mijn klasgenootjes zullen naar de show komen kijken. Het zal heel mooi worden, dat weet ik nu al. Later wil ik ook dolfijnen trainen." (KPK)

REUMA


Gazet van Antwerpen,

Di. 25 Mar. 2014, Pagina 18

Rijkevorsel

De karavaan van de actie 'Hand in hand samen tegen reuma' houdt op woensdag 26 maart van 14u tot 16u halt op het dorpsplein.

De initiatiefnemers delen chocolatjes uit om de ziekte onder de aandacht te brengen. Gedurende tien dagen worden een miljoen chocolatjes uitgedeeld.

BVDL ■

 

Het Laatste Nieuws,

 

Di. 25 Mar. 2014, Pagina 21

De Chocoladetruck van 'Hand in Hand, Samen tegen Reuma' komt vandaag langs op het plein aan de G. Van der Lindenlaan in Duffel en dit van 14 tot 16 u. 'Hand in Hand, Samen tegen Reuma' wil mensen informeren en sensibiliseren omtrent de moeilijkheden die reumapatiënten ondervinden om op een volwaardige manier deel te nemen aan het maatschappelijke, familiale en professionele leven. De chocoladecaravan vormt het sluitstuk van dit initiatief. De caravan trekt gedurende 10 dagen doorheen het hele land en zal een recordaantal van maar liefst 1 miljoen chocolaatjes verdelen onder de deelnemende gemeentebesturen, scholen, rusthuizen, ziekenhuizen, bedrijven en andere deelnemers. De caravan eindigt haar trip deze zondag in Heist-op-den-Berg. (AVH)

 

Chocolaatjes voor onderzoek naar reuma

Het Laatste Nieuws,

Ma. 31 Mar. 2014, Pagina 14

De actie 'Hand in Hand: Samen tegen Reuma' hield zaterdag met twee promotrucks halt op het Ladeuzeplein in Leuven. Om aandacht te vragen voor de ziekte die een op de vijf Belgen in een of andere vorm treft, deelden het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek en de dienst Reumatologie van UZ Leuven samen een massa chocolaatjes uit. "Zo hopen we de ziekte meer onder de aandacht te brengen", zegt dokter Xavier Janssens, de voorzitter van het fonds. "Tegelijk verkopen we chocolade en een chocoladeboekje en worden er kunstwerken geveild om het wetenschappelijk onderzoek naarreuma te financieren." De laatste van het miljoen chocolaatjes - in totaal goed voor zo'n drie ton - mocht de Tremelose veldrijder Niels Albert zondag op de rommelmarkt van Heist-op-den-Berg uitdelen. Meer info: www.r-euma.be. (SPK)

 

 

Leuven handainahandategenareuma. De karavaan Hand in ...

Gazet van Antwerpen,

Za. 29 Mar. 2014, Pagina 33

Leuven

handainahandategenareuma. De karavaan Hand in Hand: Samen tegenReuma houdt vandaag halt op het Ladeuzeplein. Het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek en de dienst Reumatologie van UZ Leuven delen samen met schepen Bieke Verlinden en bekende Vlamingen chocolade uit. mVS

Scan van het artikel: