'Ik wou geen pensioengeschenk, wel een schenking voor het Reumafonds'

Liever geen traditioneel afscheidsgeschenk: dat stond voor Johan Verstrynge (62) van het Departement Landbouw en Visserij vast toen zijn pensioendatum naderde. In plaats daarvan vroeg hij aan zijn collega’s om geld te geven voor een goed doel: het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek van de Koning Boudewijn Stichting.

‘Voor mij is die keuze heel vanzelfsprekend’, vertelt Johan Verstrynge, die op 21 juni zijn pensioen vierde. Tijdens het afscheidsfeestje maakte hij bekend dat hij 1308 euro zal overschrijven op de rekening van het Reumafonds. ‘Ik wil geen trendsetter zijn, het is gewoon een persoonlijke keuze. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik bij Landbouw en Visserij heb gekregen. Bovendien heb ik enkele jaren geleden al eens een geschenk gekregen toen een afdeling die ik geleid had, ophield te bestaan.’ De laatste tien jaar van zijn loopbaan stond Johan aan het hoofd van de afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling en van de afdeling Voorlichting, Doelgroepenbeleid en Kwaliteit Plant.

 

Een Belg op de vijf

Er zijn honderden goede doelen, dus welk kies je dan? ‘Mijn keuze is gevallen op reuma-onderzoek. De vriendin van mijn zoon doet vrijwilligerswerk bij een organisatie die reumapatiënten steunt. Toen ik meer te weten kwam over de ziekte, heb ik niet getwijfeld. Reuma treft heel wat mensen, jong en oud. Een Belg op de vijf heeft reumaklachten, en zelfs één kind op duizend. Mijn collega’s reageerden heel positief op mijn voorstel. Want velen van hen kennen ook iemand die reuma heeft. Ik ben dan ook ontzettend blij met het mooie bedrag dat verzameld is. Heel erg bedankt allemaal!’